Επαφές Τρίτου Τύπου Με Ένα New York Cheesecake

Καλή Χρονιά σε όλους και πάλι! Καθώς η χρονιά μου τελείωσε με ένα απολαυστικό cheesecake φούρνου στο Pure Bliss, πολυαγαπημένο στέκι στην οδό Ρόμβης 24, μόλις δύο βήματα από την Ερμού, επιβαλλόταν να ξεκινήσει και το 2013 τόσο γευστικά. Έτσι με αφορμή τα γενέθλια του μπαμπά μου αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω μια «λεμονάτη» εκδοχή του κλασσικού New York Cheesecake, τη συνταγή για την οποία βρήκα στη σελίδα του περιοδικού Γαστρονόμος.

(source)


Υλικά

Για τη βάση
150 γρ. μπισκότα τύπου πτι μπερ
80 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο στο μπρίκι
ξύσμα από 1/2 λεμόνι (ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό)
Για τη γέμιση
350 γρ. τυρί ρικότα (ιταλικό τυρί που πωλείται σε κεσεδάκια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή ανθότυρο [εγώ χρησιμοποίησα ρικότα]
350 γρ. τυρί κρέμα τύπου Philadelphia
100 γρ. ζάχαρη άχνη
3 αυγά μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικά
ξύσμα + χυμός από 1 λεμόνι (ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό)

Διαδικασία

Βάση: Τρίβουμε τα μπισκότα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο και το ξύσμα μέχρι όλο το μείγμα να μοιάζει σαν βρεγμένο χώμα. Αδειάζουμε το μείγμα της βάσης σε ένα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. το οποίο έχουμε ακουμπήσει επάνω σε ένα ταψί. Απλώνουμε με τα χέρια το μείγμα σε όλη την επιφάνεια σε ομοιόμορφο πάχος και το πιέζουμε καλά ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο επίπεδο και συμπαγές. Αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.

Γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη τα δύο τυριά με τη ζάχαρη. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε μίξερ χειρός. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ξύσμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να αποκτήσουμε μία ομοιογενή κρέμα.
 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω από τη μπισκοτένια βάση και ψήνουμε το γλυκό για 25 - 30 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το ξεφορμάρουμε. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με λίγη άχνη ζάχαρη, αλλιώς μπορούμε να συνοδεύσουμε κάθε κομμάτι με μαρμελάδα της αρεσκείας μας, που θα αραιώσουμε με λίγο ζεστό νερό, ώστε να γίνει σαν μια ρευστή σος. Το γλυκό διατηρείται καλύτερα στο ψυγείο.

Παρέλειψα να το πασπαλίσω με επιπλέον άχνη ή να προσθέσω μαρμελάδα από πάνω (αν και νομίζω θα του πήγαινε πολύ) αλλά νομίζω ότι είναι και έτσι εξαιρετικά γευστικό. Επειδή δεν είχα τσέρκι μεταλλικό χρησιμοποίησα αλουμινένιο ταψάκι μιας χρήσης. Το cheesecake ψήθηκε τέλεια (και να το ξεχάσετε περίπου πέντε λεπτά παραπάνω στο φούρνο δεν θα πάθει τίποτα), αλλά επειδή τα τοιχώματα ήταν μαλακά υπήρξαν μερικά... ρήγματα στην επιφάνεια του cheesecake! Προσοχή, λοιπόν, και κατά το ξεφορμάρισμα!

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

F.

Follow Flâneur

0 comments:

Post a Comment

Leave me a comment!

 

Meet The Blogger

Full-time daydreamer writing about fashion, love, food, traveling and beyond.