Είσαι cliché, νομίζω μου ταιριάζεις

Όσο απεχθάνομαι τις κλισέ σκηνές στις ταινίες και τις κλισέ ατάκες στην πραγματική ζωή, άλλο τόσο αγαπώ τις κλισέ σκηνές στην πραγματική ζωή και τις κλισέ ατάκες στις ταινίες. Σας μπέρδεψα;

Είναι πολύ απλό. Στις περισσότερες ταινίες α) οι καλοί κερδίζουν, β) το αγόρι κάνει μαλακία, το συνειδητοποιεί και τρέχει πίσω από την κοπέλα, η οποία τον συγχωρεί και ζουν ευτυχισμένοι μαζί (ή το αντίστροφο), γ) ο ήρωας/ηρωίδα της ταινίας βρίσκει τη δουλειά/ σπίτι/ κατοικίδιο για τα οποία τον/την προόριζε η ζωή, δ) οι ήρωες μας παντρεύονται και κάνουν παιδιά, κλπ κλπ. 

Τα χειρότερα κατά τη γνώμη μου όμως δεν είναι αυτά. Είναι όλες οι καθιερωμένες κλισέ σκηνές στα αμερικάνικα rom-coms. Boy meets girl. Ο ένας πέφτει πάνω στον άλλο, κοιτάζονται χαμογελάνε. Ή συναντιούνται τυχαία και αυτός κάνει την πρώτη κίνηση λέγοντας κάτι αστείο και χαριτωμένο. Και την επόμενη μέρα ξυπνάνε μαζί και της φτιάχνει πρωινό ή έστω θυμάται να την πάρει τηλέφωνο. Ο κούκλος ερωτεύεται την πανέξυπνη -όμορφη μεν αλλά λιγότερο φανταχτερή από το δίμετρο μοντέλο με το οποίο έβγαινε στην αρχή. Ώρες-ώρες αναρωτιέμαι γιατί αφού όλες οι ρομαντικές κομεντί κινούνται στη σφαίρα του φανταστικού, δεν τις γυρίζει μαζικά και αυτές η Disney.


Μόνο ο Woody με νιώθει...

Και μετά έρχονται οι κλισέ ατάκες σε real life. Πραγματικά, αν ξανακούσω ότι έχω υπέροχα μάτια ή ότι είμαι γεννημένη χορεύτρια (συνήθως το δεύτερο μου το λένε όταν είμαι σε κλαμπ και όχι όταν περπατάω στο δρόμο και πάντα αναρωτιέμαι γιατί) θα αρχίσω να πιστεύω ότι το περιβόητο ελληνικό καμάκι περνάει σοβαρή κρίση. Το ίδιο ισχύει για πάγους που σπάνε, πατέρες ζαχαροπλάστες, αστέρια και αγγέλους. Αν δεν σας έρχεται κάτι έξυπνο ή έστω χαριτωμένο, μπορείτε απλά να πλησιάσετε την κοπέλα που σας ενδιαφέρει και να τη ρωτήσετε το όνομα της.


Την έχω χρησιμοποιήσει την ατάκα-απόκριση της Anne  Hathaway με τεράστια αποτυχία. Μερικές φορές οι cliche τύποι απλά δεν αποθαρρύνονται.... :/

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κλασσικά ρομαντικά στιγμιότυπα που ούτε η κυνική πλευρά μου δεν μπορεί να τους αντισταθεί. Για παράδειγμα, ένα φιλί στη βροχή. Τι πιο απλό; Τι πιο ρομαντικό και όμορφο; Ζώντας ένα χρόνο στην Κέρκυρα, όπου βρέχει συνεχώς και έχουμε συνηθίσει να κάνουμε τα πάντα με τον ήχο της βροχής στο background, ένα φιλί στη βροχή ήταν μάλλον θέμα χρόνου. Επίσης, δυο ματιές που συναντιούνται φευγαλέα μέσα στο μετρό από άτομα που βρίσκονται σε διαφορετικές αμαξοστοιχίες. Το να μαγειρεύετε μαζί. Το να χορεύετε αργά σε ένα ρυθμό που ακούγεται από μακριά ή που μουρμουρίζετε σιγανά οι δυο σας. Το να σε σηκώνει και με τα δύο χέρια σε στιλ γαμπρός νύφη. Ή σε στιλ Dirty Dancing. Ενώ κάτι τέτοιες στιγμές στις ταινίες φαντάζουν πιο γλυκανάλατες και από το υφάλμυρο νερό της Σύρου, όταν συμβαίνουν στην πραγματική ζωή είναι τόσο, μα τόσο συναρπαστικές!




Το αντίστροφο ισχύει για ορισμένες ατάκες από ταινίες: όταν οι πρωταγωνιστές πετάξουν την κατάλληλη ατάκα την σωστή στιγμή (άγιοι σεναριογράφοι!) μπορούν να προκαλέσουν από χαμόγελα ευτυχίας μέχρι υστερικό γέλιο στους θεατές. Έχω μια λίστα από ατάκες που εμφανίζονται συχνά στις ρομαντικές κομεντί, τις οποίες πάντα ελπίζω να χρησιμοποιήσω και στη καθημερινότητα μου χωρίς να ακουστώ γελοία, όπως:

  • Αγόρι προτείνει σε κορίτσι να πάνε για καφέ/ ποτό/ σινεμά/ βόλτα στο πάρκο/ scuba diving και εκείνη τον ρωτάει πεταρίζοντας γοητευτικά τις βλεφαρίδες της "Σαν ραντεβού;", λες και υπήρχε πιθανότητα να της έκανε αυτή την πρόταση για άλλο λόγο.
  • Σκηνή φιλιού γεμάτη πάθος και ένταση. Ξαφνικά κάτι δονείται χαμηλά, στο ύψος της μέσης. Διακοπή του φιλιού και αμήχανη σιωπή, μέχρι που η κοπέλα λέει μεταξύ αστείου και σοβαρού "Ελπίζω να είναι το κινητό σου αυτό που δονείται."
  • Σκηνή μετά από ύψιστη προδοσία ή επεισοδιακό καυγά μετά κολλητών, η κολλητή που έφταιξε σε μεγαλύτερο βαθμό πλησιάζει την άλλη με σκοπό να απολογηθεί, η οποία την κόβει με ατάκα του στιλ "Κράτα την απολογία σου για να κάποιον που ενδιαφέρεται". (Αν και νομίζω ότι στα αγγλικά η συγκεκριμένη ατάκα αξίζει πολύ περισσότερο: "Save it for someone who cares.")
Άντε να αποδώσεις στα ελληνικά το intellectually stimulating. Χωρίς να σε κοιτάξει με δυσπιστία ο συνομιλητής σου.

Εσείς τι λέτε; To cliché or not to cliché? Ιδού η απορία.


F.


0 comments:

Post a Comment

Leave me a comment!

 

Meet The Blogger

Full-time daydreamer writing about fashion, love, food, traveling and beyond.